Jadłospis

Tekst:

 

 

PONIEDZIAŁEK   13-05-2024

ŚNIADANIE

Kawa Inka/żyto, jęczmień/ z mlekiem 2%, Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wp., papryka czerwona.

OBIAD

Zupa ogórkowa z ryżem białym / udziec z indyka, ogórki kiszone, ryż, wywar warzywny w tym: seler, masło, śmietana 12%, natka, sól, liść laur., ziele ang./

Jajko sadzone, ziemniaki z koperkiem, warzywa na parze/ marchew, kalafior, fasola szparagowa żółta/. Kompot wieloowocowy, owoc.

PODWIECZOREK

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wp ., rzodkiewka, herbata z cytryną

WTOREK   14-05-2024

ŚNIADANIE

 

Kakao nat. z mlekiem 2%,  chleb graham z masłem  i serem żółtym gouda, pomidor, szczypiorek.

OBIAD

Zupa kalafiorowa z ziemniakami/kalafior, śmietana 12%, marchew, pietruszka, seler, mąka pszenna, natka, sól, koper/.

Spaghetti z sosem mięsnym /mięso wp.od szynki, makaron lubella, olej kujawski, cebula, sól, pieprz,  konc. pomidor. Pudliszki, pomidory w puszce, mąka pszenna, oregano, tymianek/, kompot  wieloowocowy, owoc.

PODWIECZOREK

Deser z mango ( jogurt naturalny), wafle ryżowe, owoc.

ŚRODA  15-05-2024

ŚNIADANIE

Kawa Inka/żyto, jęczmień/ z mlekiem 2%, Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasa żywiecka, ogórek kiszony.

OBIAD

Zupa z groch łuskanego z kiełbasą i groszkiem ptysiowym /kiełbasa, groszek ptysiowy,  wywar warzywny w tym seler, natka, sól, ziele ang., liść laur., majeranek, pieprz/

Kluski  leniwe z masłem  / mąka pszenna, jaja ,ser biały, masło/, kompot wieloowocowy, kiwi.               

PODWIECZOREK

Chleb pszenno-żytni z masłem , wędlina drobiowa, pomidor, herbata z cytryną.           

CZWARTEK  16-05-2024

ŚNIADANIE

Zupa mleczna – owsianka na mleku (mleko 2%), weka pszenna  (pszenica) z masłem i dżemem owocowym b/c, herbata owocowa, owoc.

OBIAD

Rosół z makaronem/  kurczak,udziec z indyka, marchew,pietruszka,  seler, kapusta włoska, por, cebula,  natka, sól, lubczyk, pieprz/

Kurczak w sosie cebulowo- śmietanowym /kurczak, cebula, śmietana 12%, olej kujawski, przyprawy/, ryż paraboliczny.Surówka z marchewki z jabłkiem, kompot wieloowocowy, owoc.

PODWIECZOREK

Galaretka owocowa z jogurtem naturalnym, owoce, wafle kukurydziane.

PIĄTEK 17-05-2024

ŚNIADANIE

Kawa Inka (żyto, jęczmień) z mlekiem 2%, chleb kanapkowy  pszenno-żytni z masłem,  szynka wp., sałata zielona.

OBIAD

Krupnik z ziemniakami/ kasza jęczmienna, ziemniaki, udziec z indyka marchew, pietruszka, seler, kapusta włoska, por, cebula, natka, sól/.

Ryba Miruna  panierowana pieczona/przyprawa do ryb, sok z cytryny, panierka: mąka pszenna jaja, mleko 2% , bułka tarta pszenna; olej kujawski/, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej / marchew, cebula, oliwa z oliwek, kminek/, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Jogurt naturalny mały, chrupki o smaku bananowym, owoc.

 

NATURALNA WODA ŹRÓDLANA NA ŻYCZENIA

Do przygotowywania posiłków w naszej kuchni używana jest wyłącznie sól sodowo-potasowa Sante oraz przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, papryka słodka, kminek, lubczyk.

Szczegółowy wykaz składników i alergenów dostępny u intendenta przedszkola.

Jadłospis może ulec drobnej zmianie.

 

 

«