Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 13-05-2024 |
|
ŚNIADANIE |
Kawa Inka/żyto, jęczmień/ z mlekiem 2%, Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wp., papryka czerwona. |
OBIAD |
Zupa ogórkowa z ryżem białym / udziec z indyka, ogórki kiszone, ryż, wywar warzywny w tym: seler, masło, śmietana 12%, natka, sól, liść laur., ziele ang./ Jajko sadzone, ziemniaki z koperkiem, warzywa na parze/ marchew, kalafior, fasola szparagowa żółta/. Kompot wieloowocowy, owoc. |
PODWIECZOREK |
Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wp ., rzodkiewka, herbata z cytryną |
WTOREK 14-05-2024 |
|
ŚNIADANIE
|
Kakao nat. z mlekiem 2%, chleb graham z masłem i serem żółtym gouda, pomidor, szczypiorek. |
OBIAD |
Zupa kalafiorowa z ziemniakami/kalafior, śmietana 12%, marchew, pietruszka, seler, mąka pszenna, natka, sól, koper/. Spaghetti z sosem mięsnym /mięso wp.od szynki, makaron lubella, olej kujawski, cebula, sól, pieprz, konc. pomidor. Pudliszki, pomidory w puszce, mąka pszenna, oregano, tymianek/, kompot wieloowocowy, owoc. |
PODWIECZOREK |
Deser z mango ( jogurt naturalny), wafle ryżowe, owoc. |
ŚRODA 15-05-2024 |
|
ŚNIADANIE |
Kawa Inka/żyto, jęczmień/ z mlekiem 2%, Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasa żywiecka, ogórek kiszony. |
OBIAD |
Zupa z groch łuskanego z kiełbasą i groszkiem ptysiowym /kiełbasa, groszek ptysiowy, wywar warzywny w tym seler, natka, sól, ziele ang., liść laur., majeranek, pieprz/ Kluski leniwe z masłem / mąka pszenna, jaja ,ser biały, masło/, kompot wieloowocowy, kiwi. |
PODWIECZOREK |
Chleb pszenno-żytni z masłem , wędlina drobiowa, pomidor, herbata z cytryną. |
CZWARTEK 16-05-2024 |
|
ŚNIADANIE |
Zupa mleczna – owsianka na mleku (mleko 2%), weka pszenna (pszenica) z masłem i dżemem owocowym b/c, herbata owocowa, owoc. |
OBIAD |
Rosół z makaronem/ kurczak,udziec z indyka, marchew,pietruszka, seler, kapusta włoska, por, cebula, natka, sól, lubczyk, pieprz/ Kurczak w sosie cebulowo- śmietanowym /kurczak, cebula, śmietana 12%, olej kujawski, przyprawy/, ryż paraboliczny.Surówka z marchewki z jabłkiem, kompot wieloowocowy, owoc. |
PODWIECZOREK |
Galaretka owocowa z jogurtem naturalnym, owoce, wafle kukurydziane. |
PIĄTEK 17-05-2024 |
|
ŚNIADANIE |
Kawa Inka (żyto, jęczmień) z mlekiem 2%, chleb kanapkowy pszenno-żytni z masłem, szynka wp., sałata zielona. |
OBIAD |
Krupnik z ziemniakami/ kasza jęczmienna, ziemniaki, udziec z indyka marchew, pietruszka, seler, kapusta włoska, por, cebula, natka, sól/. Ryba Miruna panierowana pieczona/przyprawa do ryb, sok z cytryny, panierka: mąka pszenna jaja, mleko 2% , bułka tarta pszenna; olej kujawski/, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej / marchew, cebula, oliwa z oliwek, kminek/, kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Jogurt naturalny mały, chrupki o smaku bananowym, owoc. |
NATURALNA WODA ŹRÓDLANA NA ŻYCZENIA
Do przygotowywania posiłków w naszej kuchni używana jest wyłącznie sól sodowo-potasowa Sante oraz przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, papryka słodka, kminek, lubczyk.
Szczegółowy wykaz składników i alergenów dostępny u intendenta przedszkola.
Jadłospis może ulec drobnej zmianie.